Vlaamse gaaien

Ik hoorde laatst de roep en zang van de Vlaamse gaai ook wel schreeuwekster of meerkol genoemd. Een opvallend gekleurde kraaiachtige vogel. De wetenschappelijke naam van de soort werd als Corvus glandarius in 1758 voor het eerst gepubliceerd door Carl Linnaeus.

Natuurlijk zien wij ook wel vaker Vlaamse gaaien vliegen maar nu komt het wel heel dichtbij huis. Juist dan vraagt een dergelijke vertoning wat meer aandacht.

Beide vogels hadden op de Hoogeweg een ideale plek gevonden in de kruin van de eikenboom. In een mum van tijd (één week) werd een onderkomen gebouwd van buigzaam hout, vooral twijgen leent zich heel goed hiervoor. Na 22 dagen zijn in de kruin de nazaten geboren. Het resultaat 3 jonge vogels.

Vanaf het moment dat de eieren uitkwamen werd het zeer luidruchtig op de Hoogeweg. Hard geschreeuw en een agressieve houding. De jongen waren immers uit het ei en de eksters in de omgeving waren op rooftocht uit. Eerst meende ik een kat te horen miauwen. Achteraf bleek het de vertoning van de Vlaamse gaai te zijn. Hij imiteerde zo dat de ekster de schrik om het lijf sloeg. Deze voorstelling duurde zeker anderhalf uur.

Op zondag 23 mei hebben we de eerste foto’s gemaakt omdat we de jongelingen net over de rand van het nest konden zien. Op dinsdag 26 mei waren ze al buiten hun nest Ook daarvan een paar foto's genomen. Zo is mooi te zien dat de natuur kort bij huis leeft.

Gegevens Vlaamse gaai:

Orde: Passeriformes (Zangvogel)
Familie: Corvidae (Kraaien)
Lengte: 34 centimeter (Encyclopedia of Life)
Gewicht 160 gram (Encyclopedia of Life)
Klasse: Aves (Vogels)

Gaai 001 copy

Gaai 007 copy

gaai 2 003 copy

gaai 2 004 copy

gaai 2 005 copy

 

Foto's en tekst: Frans Willemsen

Aanmelden Buurt WhatsApp

bwa pannerden

Doe mee en meld u aan door op het bord te klikken!

Sorry, this website uses features that your browser doesn’t support. Upgrade to a newer version of Firefox, Chrome, Safari, or Edge and you’ll be all set.