Cafetaria Janssen Toen en Nu - Deel I

pannerdenpannerden

(foto 1 de locatie van het toenmalige huisje. Foto 2: een jonge Bertus Janssen)

Bertus Janssen (26 januari 1940) – beter bekend als "Bart van de Fileman" is als jongste in het gezin Janssen geboren in het in 1938 nieuw gebouwde huis aan het einde van de toenmalige Haspelstraat in Pannerden (bewoners 2013: Theo & Ineke Koenders-Kamps) . Daarvoor stond op die plaats een dubbel-woonhuis dat geheel door de brand werd verwoest.
pannerden

(Foto 3 vlnr. achterste rij: Annie - Wim - Nel - Jo - Marietje (Zus) - Thé - Jan vlnr. voorste rij: Vader Wimke - Riekie - Bertus - Moeder Anna.)

pannerden

(Foto 4: Het Schuttersgebouw)

In de tussenliggende periode na de brand en het betrekken van de nieuw gebouwde woning werd het grote gezin van de Familie Janssen onderdak geboden in de entree-partij (thans entree, barruimte en toilet-voorzieningen) van het Schuttersgebouw van Schuttersgilde Claudius Civilis te Pannerden.

pannerdenanna

(Foto 5: Wimke Janssen. Foto 6: Anna van Heumen)

pannerden

(Foto 7: Bewijs van Erkenning)

De vader van Bertus, Vishandelaar Wimke Janssen (Geboortenaam: Lambertus, Pannerden (02-07-1892) is in 1954 gestart met het bakken van friet. Door zijn moeder Anna van Heumen (Megen, Haren en en Marcharen / Noord-Brabant, 15-02-1897) werden de aardappelen (piepers) geschild. De frietjes werden met een hand-bedienbare frietsnijder gemaakt. De eerste frietjes werden gebakken in de zogenaamde ”visbak” in de “haringschuur” aan de Haspelstraat te Pannerden.

frietkot

(Foto 8:Snackbar Janssen.)

frietkot2

(Foto 9: Bertus Janssen en zijn neef Gerard van Heumen)

pannerden

(Foto 10: Snackbar "Patates-Frites" met daarachter het bedrijf van Fietsenmaker Gerrit Olthof Sr. Aan de rechterzijde staat Café 't Centrum van Gerrit van Huet)

Na een halfjaar werd in 1954 een klein stukje grond gehuurd van Fietsenmaker Gerrit Olthof Sr. Op dit stukje grond gelegen op de hoek van de Kerstraat/Schoolstraat (naast het huis van de toentertijd wonende Familie Solintjes) werd een blok beton gestort. Daarop werd van oud hout - verkregen van Gerrit "Milder" Hendriks – een blauw geschilderde frietkraam gebouwd. In België werd een 2-pans Rubens-fornuis-oven – zonder thermostaat - gekocht. Het bakken van natte friet zorgde voor een "mistige omstandigheid" in de snackbar.

pannerden

(Foto 11: vlnr.: Nel - Jan - Annie - Vader Wimke.)

pannerden

(Foto 12: Bertus Janssen)

Met de Pannerdense Kermis stonden alle gezinsleden van de Familie Janssen om beurten in de Viskraam voor het Schuttersgebouw van Claudius Civilis te Pannerden. Naast het door kermisvierende schutters voor de Viskraam verorberen van overheerlijke zoute haring, werd meestal een “bosje paling” voor thuis meegenomen.

Op zaterdag en zondag werden met een fietskar teilen met geschilde piepers naar de frietkraam gebracht. De zogenaamde weekenddienst werd afwisselend verzorgd door 7 kinderen (broers en zussen) van Wimke Janssen en Anna Janssen-Van Heumen. Na het - uit huis - trouwen van enkele broers en zussen bleven Jan en Bertus over.

pannerdenbertus

(Foto 13: Jan (25-03-1936). Foto 14: Bertus 26-01-1940)

Vader Wimke zei toen tegen Jan en Bertus: "Het geld wat jullie met de frietkraam kunnen verdienen mogen jullie houden". Een puntzakje friet werd toen - in het "Gulden-Tijdperk" -verkocht voor fl. 0,25 (kwartje). Een "frietje met mayonaise of piccalilly" kostte fl. 0,35 (vijfen-dertig-cent). Het assortiment werd aangevuld met de verkoop van en overheerlijke "knakworst". Deze lekkernij van "De Man Van De Knakworst Uit Zutphen" werd met "Franse Mosterd" aangeboden voor fl. 0,25. In de begin-periode werd een omzet gehaald van fl. 12,-- (twaalf piek) op een avond. Na verloop van tijd werd er op zondagen een omzet behaald van fl. 100,-- (meier)

pannerden cafetaria

(Foto 15: Cafetaria Janssen)

In 1966 werd door Jan en Bertus begonnen met de nieuwbouw van het Cafetaria aan de Schoolstraat, dat in 1967 werd geopend door de toenmalige Burgemeester van de Gemeente Pannerden (1963), de heer Ad Havermans (Bergen op Zoom, 25 augustus 1934).

pannerden havermans

(Foto 16: Ad Havermans in 1986)

Dr. Adrianus Josephus Elisabeth Havermans is later burgemeester geworden van de Gemeenten Druten (1969), Doetinchem (1974) en Den Haag (1985). Daarna werd hij Lid van de Algemene Rekenkamer (1996/2002)

Lees ook deel II

Aanmelden Buurt WhatsApp

bwa pannerden

Doe mee en meld u aan door op het bord te klikken!

Sorry, this website uses features that your browser doesn’t support. Upgrade to a newer version of Firefox, Chrome, Safari, or Edge and you’ll be all set.